Elliden Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli Sınıftaki İşyerleri İçin İSG Yükümlülükleri

TARİH 21.01.2025
KONU Elliden Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli Sınıftaki İşyerleri için İSG Yükümlülükleri
İLGİ İşverenler

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri maddesi tüm işyerleri için yürürlüğe girmiş olup, 6331 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinde “Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.” hükmü yer almaktadır.

İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik ise 29.06.2015 tarihli 29401 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmelik gereğince, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıftaki işyerleri işverenleri veya işveren vekili tarafından;

  • Çalışanları arasında uygun nitelikte personel görevlendirmesi yaparak,
  • Gerekli belgeye sahip olması halinde kendisi üstlenerek,
  • Bakanlıkça yetkilendirilen OSGB veya ÇASMER’lerden hizmet alarak,
  • İşveren veya işveren vekilinin Bakanlıkça açıklanacak eğitim programına katılıp tamamlamalarıyla, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme şartı aranmaksınız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlayarak kendisi üstlenerek (yalnızca 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde), gibi yöntemlerle yükümlülüklerini yerine getirmeleri mümkündür.

Eğitim programlarının açık öğretim, uzaktan veya yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenmesi mümkündür. Bu Eğitimler halen Anadolu Üniversitesi tarafından verilmekle beraber, yakın bir zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ÇASGEM üzerinden de üzerinden de online şekilde eğitim alınması mümkün olabilecektir.

Anadolu Üniversitesi tarafından sunulan örnek eğitime https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Eğitimin tamamlanması halinde, “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Sınavına Katılım Hakkı Belgesi” düzenlenmektedir.

Sınava girebilmek için bu belge zorunludur.

Sınavda, 100 puan üzerinden 50 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır.

Başarılı olan adaylar için “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” düzenlenmektedir. Eğitim, sınav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin 1/10’unu geçmemek koşuluyla, Bakanlıkla yapılan protokolde belirlenir ve katılımcılar tarafından ödenir.

“İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” kapsamında 50 az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işveren/işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç olmak üzere yürütebilmek için İSG-KATİP sisteminde taahhütte bulunmaları gerekmektedir.

Son olarak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca aşağıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu yazımızda belirtilen yükümlülükler uygulanmayacaktır:

  • Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığının faaliyetleri.
  • Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri.
  • Ev hizmetleri.
  • Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
  • Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir